Televizyonun Zararları

Televizyonun Zararları

Günümüzde bir çok insan televizyona sahiptir. Ve bir çok insan ortalama 3 saatten fazla zamanı televizyon başında geçirmektedir. Peki televizyon iletişimin doğru kullanarak mı geçirmektedirler? Cevabı tabi ki hayır. Birçok tv programı insanların sadece hoş vakit geçirmeleri için tasarlanmış olup, insanları farkında olmadan hantallığa ve zayıf bir beyne iten otomatik makine haline getirmektedirler. Şöyle izah edeyim, diyelim akşam 8:00 de en sevdiğiniz dizilerden bir tanesi var ve bu dizi ortalam 3 buçuk saat sürüyor. Siz bütün hayatınızı bu sevdiğinizi dizilere doğru yönnlendiriyorsunuz. Bu yönlendirmeniz içine, çocuklarınız, anneniz, babanız ve bütün sevdikleriniz giriyor. Siz onlarla ilgilenmek yerine zamanınızı o sevdiğiniz filmlere harcıyorsunuz. Ee diyeceksiniz ki, "bunun zararı neresinde stres atıyoruz". Evet stres atacaksınız, ama zamanınızın çoğunu boş bir kutuya bakarak, zamanınızın çoğunu tv başında geçirmek stres atmaktan çok, stres yaratmaya yöneliktir. Şöyle açıklayalım, araştımalara göre bilim adamları, TV nin yaydığı leptin ve ghrelin ışınlar hormonları etkileyerek vücutta hormonal dengeziliklere yol açar, ve buda insan vücudundaki hem piskolojik hemde fiziksel hastalıklara yol açmaktadır. Buda stres oranını artırmaktadır.

Gelin televizyonun zararlarını maddeler halinde inceleyelim;
– Bütün günü televizyon başında geçirmek insanın bağışıklık sistemine zarar vermektedir, ayrıca teleizyondan yayıyılan ışığın melatonini azaltması nedeniyle hormanol dengesizliklerin yanı sıra kansere bile yol açmaktadır.
– Çok televizyon izleyen çocukların ruhsal dengesizlik yaşaması, ayrıca erken ergenlikle karşıkarşıya kalmaktadırlar.
– Günümüzde artık çok rahat etkisini gösteren, şiddet, cinsellik, uygunsuz haber ve seviyesiz programlar insanların piskolojik rahatsızlıklara itmetedir. Bu ise bilinçsiz ve geri kalmış bir topluma hazırız demek anlamına gelmektedir.– Bir çok programcı kendi reytingleri uğruna insanların zaaflarını kullanarak bizleri bir nevi "aptal" durumuna düşürmektedirler.
– Çok televizyon başında durmak, imsomnia gibi uyku problemine yol açmaktadır.
– Televizyon görsel içerik olduğundan, insanlara izlerken düşünme imkanı vermez. Beyinin tek lob'unu çalıştırdığı için, zeka gelişimine katkıda bulunmaz. (Belgesel tarzı bilgi içerikli yayınlar hariç.)
– Göz bozulmalarına neden olur.
– Dikkat dağınıklığı ve unutkanlığa yol açar.
– Çocuklarda televizyon karakterini örnek alarak, suç oranı artabilir. (Örnekleri vardır.)
– İnsanları gerçekten koparma ve hayalciliğe yönelik yaşam oluşturur. Bu ise büyük bir pisikolojik rahatsızlık haline gelebilmektedir.
– Kendi kültürünü unutma.

 

Televizyon İzlemenin Çocuklar İçin Zararları

Çocukların televizyon izlemesini önlemek çok zordur. Bazı evlerde televizyon izleyen kimse olmasa da daima açıktır. Anne babalar bazen Televizyon'yi yedek çocuk bakıcısı olarak kullanmaktadır. peki Televizyon izlemek gerçekten çocukları nasıl etkiliyor?

 

  • 2 yaşın altındaki bir çocuk için hiçbir eğitim avantajı sağlamaz. Daha da kötüsü, beynini geliştiren, diğer insanlarla etkileşim kurmak ve oynamak gibi becerilerini kısıtlar. Bir çocuk, bir video ekranında gördüğü şeylerden ziyade gerçek etkileşimden -insanlarla ve eşyalarla- çok daha verimli bir şekilde öğrenir.
  • Televizyon izlemek, çocuğunuzun dil, yaratıcılık, motor ve sosyal beceriler gibi önemli becerileri geliştirmesi için gereken zamanı uzatır. Bu beceriler, çocukların ilk iki yılında (beyin gelişiminde kritik bir zaman) oyun, arama ve sohbet yoluyla geliştirilir. Örneğin, çocuğunuzun dil becerileri, pasif olarak Televizyon dinleyerek gelişme göstermez. Gerçek yaşam bağlamında konuşma ve dinleme kullanılırken insanlarla etkileşim kurarak geliştirilir.
  • Televizyon izlemek, çocuğunuzun inisiyatif kullanma, entelektüel mücadele etme, analitik düşünme ve hayal gücünü kullanmasını engellemesi nedeniyle çocuğunuzun zihnini uyuşturur.
  • Televizyon izlemek, okuma ve uygulama yoluyla okuma becerilerini geliştirmezamanını uzatır. Okul öncesi yıllarda karikatürleri ve eğlence televizyonunu izleyen çocuklar, 5 yaşından önce okuma becerisine sahip değillerdir. Ayrıca, eğlence Televizyon seyretmek çocuklar da kitap ve diğer basılı medya okumak olasılığı daha düşüktü.
  • Konuşma ve dil uzmanı Dr. Sally Ward'a göre, 20 yıllık araştırmalar, evlerinde arka planda Televizyon gürültüsü ile boğulan çocukların arka planda gürültü olduğunda seslere dikkat etmede zorlandıklarını gösteriyor.
  • Televizyon seyreden çocuklar, öğretmenlere dikkat etmede zorlanırlar, çünkü televizyonda hızlı tempolu görsel uyarılmaya alışkındırlar. Ayrıca çok daha kısa dikkat süreleri vardır.
  • Çok fazla Televizyon seyreden okul çocukları ödevlerinde daha az çalışmaya eğilimlidirler. Arka planda Televizyon ile ödev yaparken, çocuklar daha az beceri ve bilgiye sahip olma eğilimindedirler. Televizyon yüzünden uykusuzluk çekerler, gün içinde daha az uyanık olurlar ve bu okul performansının zayıflamasına neden olur.
  • Televizyon çocuğunuzu olumsuz etkilere maruz bırakır ve olumsuz davranışları teşvik eder. Televizyon şovları ve reklamlar genellikle şiddet, alkol, uyuşturucu kullanımı ve cinsiyet ayrımcılığını olumlu bir şekilde gösterir. Çocuğunun zihni kil gibidir. Gördükleri ile ilgili erken izlenimler oluşturur ve bu erken izlenimler, dünyayı nasıl gördüğünü ve yetişkin davranışını nasıl etkilediğini belirler. Örneğin, yirmi yıllık bir araştırma, medya şiddetine daha çok maruz kalan çocukların daha agresif davrandıklarını göstermiştir. Televizyon tarafından, şiddet, sorunları çözmenin yoludur - bir Televizyon kahramanı kötü bir adamı dövdüğünde çocuklar bunu ciddiye alır.
  • Yapılan araştırmalara göre çok fazla Televizyon seyreden çocuklar genellikle aşırı kilolu.Çocuklar, Televizyon izlerken abur cubur yemeğini sık sık tüketirler. Ayrıca, sağlıksız yiyecek tüketmek için reklamlardan etkileniyorlar. Ayrıca, koşma, atlama veya kalori yakma ve metabolizmayı artırma aktiviteleri yapmıyorlar. Obez çocuklar, alışkanlıklarını değiştirmedikçe yetişkin olduklarında obez olma eğilimi gösterirler. Yakın tarihli bir araştırma, bu bulguyu doğruluyor ve çocukluğun obezitesi ile sadece bir saatlik Televizyon bile ilişkili olduğunu ileri sürdü.

 

13.11.2019 18945

13-11-201913-11-201913-11-201913-11-201913-11-2019