Atık Piller Geri Dönüşüme

Okulumuz çevreye duyarlı olmaya devam ediyor.

Okulumuz öğrencileri ve Gümelide yaşayan herkesi pilleri doğaya atmamaları ve geri dönüşüm kutusu bulunan okulumuza getirmeleri konusunda bilgilendirdik. Belediye başkanımız bu projeyi atık pilleri kutuya atarak ve bir adet geri dönüşüm kutusunu da belediye binasına koyarak destekliyor...

Bunları Biliyor Musunuz?

1. Atık piller içerdikleri metaller ve diğer kimyasallar nedeniyle çevreye ve insan sağlığını etkileyebilirler.
  2. TAP Derneği, atık pillerin toplanması, taşınması ve bertarafı konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Türkiye'deki tek kuruluştur.
  3. Atık pil toplama kutuları derneğimiz tarafından ücretsiz olarak verilmektedir.
  4. Toplanan atık piller bedelsiz olarak derneğimiz tarafından teslim alınmaktadır.
  5. Size en yakın toplama noktasını tap.org.tr sayfamızdan görüp yol tarifi alabilirsiniz.
  6. Atık piller geri dönüştürülebilir.
  7. TAP Derneği her yıl toplanan atık pilin yaklaşık %40'ını okul kampanyalarından elde etmektedir.
  8. Derneğimiz ülke genelinde 600 ü aşkın belediye ile anlaşmalı olarak çalışmaktadır.
  9. Ulusal zincir marketler yasal olarak atık pilleri toplamakla yükümlüdür.
  10. Derneğimiz 2009 yılından itibaren her yıl düzenli olarak okullar arası ödüllü atık pil toplama yarışması düzenlemektedir.
  11. Atık piller radyoaktif metaller içermedikleri için radyasyon yaymazlar.
  12. Günlük kullanımlarda genelde esnasında en 8 farklı kimyasal yapıya sahip şarjlı veya şarjsız piller kullanılır.
  13. Cep telefonu, Laptop, tablet matkap gibi elektrik ile çalışan kablosuz tüm cihazların içerisinde pil sistemleri bulunmaktadır.
  14. Başta Cep telefonları olmak üzere Li-İyon pilleri ile çalışan cihazların sık sık şarj edilmeleri (%50 seviyelerinde) daha uzun ömür sağlar.
  15. Şarj edilmeyen başlıca pil türleri; Çinko – Karbon; Alkali Mangan, Lityum Primer, Gümüş – oksit, Çinko – Hava 'dır.
  16. Şarj edilebilen başlıca pil türleri: Nikel – Kadmiyum, Nikel – Metalhidrit Lityum – iyon, Lityum – Polimer'dir.
  17. Aküler pil sınıfına girmezler.
  18. Pillerinizi ve pille çalışan cihazlarınızı serin ve rutubetsiz yerlerde muhafaza ederek pillerinizin raf ömrünü uzatabilirsiniz.
  19. Şarj edilmeyen pillerin üzerinde ay ve yıl olarak son kullanma, şarj edilebilir pillerin üzerinde ise üretim tarihi bulunmaktadır.
  20. Bir aleti pil takılı iken uzun süreli çalıştırmıyorsanız, pilleri aletin içinden çıkartarak pillerinizin akmasını önler ve cihazınızı korursunuz.
  21. Akmış pilleri çıplak elle tutmayınız.
  22. Şarj edilmeyen piller kesinlikle şarj işlemine tabi tutulmamalıdır. Aksi takdirde aşırı ısınma, şişme, gaz çıkışı, alevlenme ve hatta patlama görülebilir.
  23. Şarj işlemlerinin oda sıcaklığında yapılması şarj verimini arttırır.
  24. Küçük çocukların pillerle oynamasına müsaade etmeyiniz. Yutma tehlikesine karşı düğme pilleri ve diğer tüm pilleri küçük çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza ediniz

29.11.2019 1237

29-11-201929-11-201929-11-201929-11-2019